Dieta bezglutenowa charakterystyka

dieta_bezglutenowa

Komu dieta bezglutenowa

Gluten jest bardzo nie zalecany osobom cierpiącym na tzw. celiakę lub co oczywiste osobom uczulonym na gluten. Bardzo nie zalecane jest także podawanie niemowlętom produktów zawierających te białko które może spowodować u dziecka uczulenia, alergie lub problemy w dalszym rozwoju dziecka (stan zapalny jelit i co gorsze zniszczenie kosmków jelitowych tak jak u dorosłych osób).

Co można jeść przy diecie bezglutenowej

Bezpiecznymi produktami przy tej diecie produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, komosy ryżowej, prosa, amarantusa – podyktowane jest tym, że są to produkty naturalnie nie zawierająca tego białka. Do diety można dopisać odpowiednio przetworzone zboża, ale także soczewica, orzechy, sezam, siernię lniane i ziarna słonecznika. Można nadmienić, że te produkty niestety mogą być zanieczyszczone przy mieleniu czy przetwarzaniu tych produktów. Ważne jest, aby produkty posiadały znak przekreślonego kłosa – ten znak daje pewność, że nad produkcją czuwają organizacje chorych na celiakie.

Jak wygląda dieta bezglutenowa?

Do przykładowego jadłospisu zaliczamy jaja, ryby, mięsa, owoce, warzywa i produkty mleczne, ale także produkty, przy których jest jasna informacja o braku glutenu jak chleb i makaron. A jeśli chcemy mieć jakieś przyjemności możemy jeść ciastka ryżowe i chipsy kukurydziane które są zdrową alternatywą na niezdrowe chipsy czy ciastka. Kolejne przyjemne aspekty tej diety, że nie musimy wykluczać z diety dżemu, miodu i landrynek które nie powinny mieć tej substancji.

Produkty wyżej wymienione z zasady nie powinny mieć w sobie glutenu, natomiast słodycze i ciasta powinny mieć przekreślony kłos – są to produkty trudniejsze do zdobycia.

Pamiętajmy o najważniejszym, dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą! Możemy kupować produkty wszelakiej maści zaczynając od słodyczy kończąc na mięsie, ale jest to dieta prozdrowotna. Dlaczego? Produkty bezglutenowe są najbliższymi produktami do naturalnie wytwarzanych.

Jedno przemyślenie nt. „Dieta bezglutenowa charakterystyka”

  1. Fajny wpis i sama staram się unikać glutenu. W pewnym sensie najbardziej staram się zdrowo odżywiać i jak słysze o „ulepszaczach” jedzenia to od razu uciekam 🙂

Możliwość komentowania jest wyłączona.